Actueel

24/1

Huisregels
Huisregels   Binnen onze praktijk wordt ieder mens m...

Lees meer
19/1

Veranderingen in de praktijk
In de komende maanden gaan er enkele veranderingen plaatsvinden...

Lees meer
11/11

Anoniem bellen
Het is goed te weten dat wij in de meeste gevallen anoniem uitb...

Lees meer
Archief

ECG (hartfilmpje)

Bij het maken van een ECG, in de volksmond ook wel een hartfilmpje genoemd, wordt de elektrische activiteit van de hartspier gemeten. Het ECG geeft veel informatie over het hart, is er bijvoorbeeld sprake van een hartritmestoornis of onschuldige hartafwijking of gaat het om een hartinfarct van jaren geleden. Indicaties voor het maken van een hartfilmpje kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Pijn op de borst
  • Hartritmestoornissen
  • Hartfalen
  • therapie-resistente hoge bloeddruk

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan invloed hebben op de prikkelgeleiding in het hart en deze prikkelgeleiding moet dan worden gecontroleerd

Bij het maken van een ECG wordt u gevraagd de bovenkleding, schoenen en sokken uit te doen. Nadat u op de behandelbank bent gaan liggen plakt de assistente 10 stickers (elektrodes) op de huid rond de borstkas, beide polsen en beide enkels. Op deze elektrodes worden kabeltjes aangesloten waardoor de activiteit van de hartspier gemeten wordt. Hierbij is het belangrijk dat u zo ontspannen en stil mogelijk ligt. De doktersassistente voert uw gegevens in op het ECG-apparaat en na enkele minuten is het ECG klaar. Het ECG beoordeeld door de huisarts en wordt de uitslag vaak direct met u besproken.