0118-674222
Adressen
Rentmeesterlaan 67
4336EE Middelburg
Oude Rijksweg 11
4339BA Nieuw- en St Joosland
A A

Moedervlek (Naevus)

Een moedervlek is een verdikking of vlek op de huid. Deze kan licht of donker gekleurd zijn. Dit komt doordat een moedervlek ontstaat uit een concentratie van cellen die pigment kunnen vormen. De hoeveelheid pigment bepaalt de kleur van de moedervlek. De meeste moedervlekken ontstaan in de kindertijd, maar ook op latere leeftijd kunnen zij ontstaan. Moedervlekken kunnen vlak of bol, rond, ovaal of rafelig zijn.

Houd moedervlekken in de gaten
Een moedervlek heeft een zeer klein risico om kwaadaardig te worden. Daarom is het goed moedervlekken in de gaten te houden. Als een moedervlek asymmetrisch is, geen duidelijke rand heeft, bestaat uit meer dan twee kleuren, plotseling verandert of groter is 6 mm. is het verstandig langs te komen. Ook als een moedervlek jeukt of gemakkelijk bloedt kijken we graag even. We kunnen dan besluiten of we de moedervlek weghalen.

Weghalen
U krijgt een prik die de huid op de plek van de ingreep verdooft. Als de huid verdoofd is, maken we een sneetje in de huid. We snijden de moedervlek en een klein omliggend stukje huid voorzichtig weg. Daarna hechten we de wond meestal. De hechtingen kunnen na vijf tot veertien dagen worden verwijderd. We sturen een moedervlek meestal voor onderzoek naar het laboratorium.

Na de ingreep
Maakt u na de ingreep een afspraak om de hechtingen te verwijderen. Soms kan het wondje wat branden of kunnen de hechtingen trekken. Zo nodig kunt u dan een pijnstiller nemen (maximaal vier keer per dag twee paracetamol van 500 mg).

Douchen
Laat het verband als het kan minstens 24 uur zitten. Verwissel het verband alleen als de wond weer is gaan bloeden, of als het verband nat of vuil is.
De hechtingen kunnen irritatie geven, waardoor de huid wat rood wordt. Dit is geen reden voor ongerustheid. U mag niet in bad of zwemmen zolang u hechtingen heeft. Wel mag u na 48 uur weer douchen. Verwijder het verband als u gaat douchen en dek de wond na het douchen weer af met gaas of pleister.

Voorzichtig bewegen
Vermijd snelle, onverwachte of ongewone bewegingen, vooral als de hechtingen bij gewrichten of op uw rug zitten. De wond kan dan opengaan, ondanks de hechtingen. Hierdoor duurt het langer voor de huid geneest en kan een breder litteken ontstaan. Bescherm het litteken tegen de zon, totdat de huid genezen is. Zo voorkomt u dat het litteken blijvend verkleurt.

Litteken
Hoe de wond eruit komt te zien valt niet te voorspellen. Soms geneest een wond heel mooi. Het litteken valt dan nauwelijks op. Soms wordt het litteken dik en blijft het duidelijk zichtbaar. Als u een donkere huid heeft, blijft het litteken vaak beter zichtbaar.

Wondinfectie
Bij dit soort ingrepen in de huisartsenpraktijk komen zelden wondinfecties voor. Neem contact op met de huisartspraktijk of de huisartsenpost als er toch tekenen zijn van een infectie, bijvoorbeeld bij roodheid, pijn en zwelling rond de wond, of als er pus uit de wond komt. Ook koorts is een teken van wondinfectie.