0118-674222
Adressen
Rentmeesterlaan 67
4336EE Middelburg
Oude Rijksweg 11
4339BA Nieuw- en St Joosland
A A

Verstopte talgklier (Atheroom)

Talg is een vette ‘huidsmeer’ die uw huid soepel houdt. Soms raakt een talgklier verstopt. De klier zwelt dan op tot een bolletje vol talg. Dat noemen we een talgkliercyste (of atheroomcyste). De cysten komen vooral voor op hoofd, nek en rug. Een talgkliercyste kan geen kwaad. Als u er toch last van heeft, kunnen we de cyste weghalen.

Weghalen
U krijgt eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Als de huid gevoelloos is, snijden we de cyste voorzichtig weg. Daarna hechten we de wond. De hechtingen moeten vijf tot twaalf dagen blijven zitten, afhankelijk van de plek op uw lichaam.

Wond drooghouden
Houd na het hechten de wond minimaal 48 uur droog en laat het verband zitten. Een droge wond geneest mooier. Als u meteen onder de douche gaat, kan de wond infecteren. Dan wordt het litteken minder mooi. Verwissel het verband alleen als de wond weer is gaan bloeden, of als het verband nat of vuil is. Op het hoofd gebruiken we meestal geen verband.
Als de verdoving is uitgewerkt, doet de wond meestal een beetje pijn. Het kan dat u de hechtdraden wat voelt trekken. Als u veel last heeft van de pijn, kunt u een of twee tabletjes paracetamol slikken (500 mg).