0118-674222
Adressen
Rentmeesterlaan 67
4336EE Middelburg
Oude Rijksweg 11
4339BA Nieuw- en St Joosland
A A

Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

Waarom een onderzoek naar baarmoederhalskanker?

Elk jaar krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar.
Met dit bevolkingsonderzoek kunnen we vroeg ontdekken of iemand het virus heeft dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.
Door het bevolkingsonderzoek overlijden er nu minder vrouwen aan baarmoederhalskanker.


Wanneer krijgt u een uitnodiging?
Bent u tussen de 30 en 60 jaar? Dan krijgt u automatisch om de vijf jaar een uitnodiging. U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 45, 50, 55 en 60 jaar wordt. Wanneer u in dat jaar een uitnodiging krijgt varieert. Meestal krijgen elke maand de vrouwen van een bepaalde leeftijd een uitnodiging. Bijvoorbeeld alle vrouwen van 30 krijgen in januari een uitnodiging, alle vrouwen van 35 in februari, enzovoort.

In het schema hieronder kunt u zien in welk jaar u een uitnodiging krijgt.


Hoe gaat het onderzoek?
Het onderzoek in onze praktijk wordt gedaan door de doktersassistente. Ze stelt u eerst een paar vragen, bijvoorbeeld wanneer uw laatste menstruatie was. Daarna zal zij het uitstrijkje maken.
Met een borsteltje haalt ze wat cellen van de baarmoederhals, die doet ze in een potje en dit wordt verstuurd naar het laboratorium. Het totale onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. De uitslag is een paar weken na het onderzoek bekend.
We verzoeken u hiervoor zelf contact op te nemen met de praktijk.
Maak een afspraak voor een dag dat u niet ongesteld bent, ook wanneer u zwanger bent verzoeken wij u het onderzoek uit te stellen tot 6 maanden na de bevalling.
Uiteraard is het ook mogelijk om een afspraak, indien gewenst, te maken bij één van huisartsen.